Jaume Blai Santonja dirigirà Chimo

El jove director dirigirà l’himne de Festes la vesprada del dijous 20 d’agost després de l’Entrada de Bandes.

Jaume Blai Santonja Espinós va nàixer a Bocairent al 1986 i començà els seus estudis a Ontinyent, al conservatori professional Josep Melcior Gomis i, en concret, la modalitat de percussió. Posteriorment, va continuar el grau superior de música a Barcelona, a l’ESMuC i el completà amb un màster de percussió al Reial Conservatori d’Amsterdam. També té un màster de direcció del Reial Conservatori d’Anvers.
En 2011 i durant 8 anys, fou percussionista principal de la Antwerp Symphony Orchestra, a Bèlgica. Temps durant el qual també va col·laborar amb orquestres com la Concertgebouw d’Amsterdam, la Rotterdam Philharmonic o la Orquesta Nacional de España, entre altres, treballant baix la direcció de grans directors com Mariss Jansons, Daniele Gatti, Yannick Nezet-Seguin, Valery Gergiev, Pierre Boulez, Andris Nelsons o Zubin Mehta. També fou membre fundador del grup de cambra Natàlia Ensemble i del duo Akt-tek.
Jaume va combinar la seua activitat com a percussionista amb la de director de banda i orquestra, però aquesta es va detindre per a dedicar-se a temps complet a la direcció d’orquestra en 2018, quan va passar a ser director assistent de la City of Birmingham Orchestra (CBSO) al Regne Unit.
Jaume Santonja ha estat al front d’orquestres com la mateixa City of Birmingham Orchestra (CBSO), l’orquestra de la BBC-Wales, l’orquestra de la RTVE, l’orquestra Simfònica Verdi de Milano, l’Antwerp Symphony orchestra, l’Orquesta de Extremadura, l’Orquesta de Córdoba, The World Orchestra, l’ADDA·simfònica d’Alacant i la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE), entre d’altres. Pròxims compromisos el portaran a dirigir concerts de temporada a orquestres com l’Orquestra del Teatro Regio di Parma, la Leeds Symphony Orchestra o la Orquesta Nacional d’España.
Jaume ha aconseguit importants resultats en concursos internacionals de direcció com, per exemple, ser quart-finalista en el ‘XII Cadaqués Orchestra International Conducting Competition’; un dels seleccionats per a les fases finals del ‘Donatella Flick Conducting Competition’ a Londres i, en juny de 2020, serà un dels quatre participants de la prestigiosa masterclass que organitza l’orquestra de la Concergebouw d’Amsterdam sota les instruccions d’Ivan Fischer.
Segons aquest director, el món de la direcció no pot estar allunyat del de la composició i, per això, també té activitat com a orquestrador i arreglista, a més de tenir un considerable nombre de creacions pròpies, especialment per a música de cambra, una de les seues altres passions.
Vicent Pla Vaello, president de la Societat de Festers. “Es tracta d’un jove director de la terra, amb arrels a Ontinyent, i amb un marcat caràcter internacional, que dirigirà la marxa mora més internacional que existeix i que va estar creada per a unes Festes que mereixen ja el reconeixement internacional.
Ací hi ha un llistat de les seues obres originals, on no s’inclouen les d’orquestracions de cançons corals infantils i arranjaments per a grup de percussió, ensembles d’orquestra, etc.

 • 2002 (amb setze anys)
  Als Xacals (Marxa Cristiana)
  La Festa ja està ací – Suite per al Pregó de festes D’Ontinyent
  Naders (Marxa Mora)
 • 2003
  Maria Bautista (Pasdoble)
  Obertura esòtica (Fanfara/Obertura)*
  *Dedicada a les trobades ‘Com sona l’ESO’
 • 2004
  Alfredo Capità (Marxa Cristiana)
  50 anys (Tango per a marimba i violoncel)
 • 2005
  Rei Gaspar (Fanfàrria)
 • 2006
  ‘Fanfara per a una trobada no comú’ (Fanfara/Obertura)*
  *Dedicada a les trobades ‘Com sona l’ESO’
 • 2007
  El Señorito ‘cojones’ (Pasdoble Contrabandista)
 • 2008
  Pepe Guerola Contrabandista (Pasdoble)
 • 2009
  ‘Bocairent 1984, homenatge als meus pares’ (Pasdoble Simfònic)
  * Primer premi Concurs de pasdobles 150 aniversari de les festes de Bocairent
 • 2010
  Orchestral Etude #1
  Orchestral Etude #2
  Orchestral Etude #3
 • 2014
  Rapsòdia Bocairentina (Variació sobre les danses de Bocairent)
  *‘in memoriam’ Joan Martínez
 • 2018
  La llegenda d’en Ragra (Marxa Cristiana)
  Jaime ‘Penya’ (Marxa Zuava, m.c.)
 • 2019
  ‘La Fireta’ (Fantasia per a colla de dolçaines i percussió)