Pregoner Festes 2019

 

SANTIAGO SANCHIS MULLOR

 

Nascut a Ontinyent en 1970, amb vocació periodística des de ben jove, l’any 1993 es va llicenciar en Ciències de la Informació a la Facultat de Periodisme del CEU San Pablo-Universitat Politècnica de València.

Des d’aleshores va passar per diferents redaccions per formar-se a l’ofici: la revista Crònica, el diari Canarias 7 de Las Palmas de Gran Canaria, els serveis informatius de Ràdio Activa a Ontinyent, el diari Ciudad de Alcoi… fins que en desembre de 1995 va ser un dels fundadors de El Periòdic d’Ontinyent i director de la capçalera, càrrec que ha mantingut fins l’actualitat. Conjuntament amb el periòdic Ciudad de Alcoy va llançar i dirigir l’edició de la revista empresarial Innovación per a les comarques de Mariola.

Entre altres projectes periodístics que ha mamprés en la seua trajectòria professional cal destacar la creació de l’Associació de la Premsa Comarcal Valenciana, en 2015, entitat de la qual ha estat secretari des del moment de la seua fundació.

El seu vincle a la festa morocristiana passa per alguns anys de militància a la comparsa cristiana dels Cides, a principis dels anys 90, però, sobretot, com a periodista que ha escrit la crònica de cada edició festiva des de 1996. Més de vint anys alçant acta de l’evolució del món de la festa dels Moros i Cristians, dels càrrecs i de la institució que hi ha al darrere, la Societat de Festers. A més, des de la seua empresa editorial ha creat diferents productes informatius especialitzats en la nostra festa per excel·lència, entre ells la publicació anual de l’Extra de Moros i Cristians de El Periòdic d’Ontinyent i les edicions extraordinàries vinculades a les festes, com El Periòdic de l’Entrada. També ha posat en marxa algunes iniciatives originals com els col·leccionables “Ontinyent: Memòria Gràfica de les Festes” o “Els Cartells de la Festa” que tenien la vocació de ser aportacions culturals per posar en valor la història i la identitat de la manifestació festiva més important que té la nostra ciutat.

Durant alguns anys, sota la direcció de Rafael Ferrero Terol, va col·laborar en el guió de l’acte de la Presentació dels càrrecs de Festes previ al Pregó. Als últims anys, a través de la plataforma digital audiovisual Gent de les Comarques ha participat en la retransmissió en directe per a tot el món d’alguns dels actes més representatius, entre ells, la primera transmissió de l’Entrada de Bandes de Música i la interpretació col·lectiva de la marxa mora ‘Chimo’.

Sobre la seua designació com a pregoner de les Festes de 2019 afirma que es tracta “d’un orgull i d’una gran responsabilitat”, al temps que ha subratllat “el meu respecte per a totes les persones que han pregonat i proclamat la festa des de 1960 fins l’actualitat. Espere estar a la seua alçada”. Com a declaració d’intencions avança que intentarà “comunicar i transmetre el que molta gent d’Ontinyent compartim, l’estima profunda pel nostre poble, des de la pluralitat i les diferents formes d’entendre’l, de viure’l i de somiar-lo”.