L’any 2011, la Societat de Festers, en aquell moment presidida per Rafael Ferrero Terol, va cursar la sol·licitud davant de conselleria de Cultura perquè dos dels actes més emblemàtics de les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent, la Baixà del Santíssim Crist de l’Agonia i les Ambaixades, foren declarades Bé d’Interès Cultural (BIC).
La sol·licitud va estar paralitzada en els despatxos de la conselleria durant uns anys, que van coincidir amb la presidència de Toni Morales i la breu etapa de Michel Aliaga. L’any 2015, la junta presidida per José Rafael Sanchis Vicedo es va dirigir a la conselleria per preguntar en quin estat es trobava aquesta petició, al que des de València es va contestar que totes les festes de Moros i Cristians gaudien de protecció segons l’Ordre 50/2015, de 13 de maig, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es declaren Bé Immaterial de Rellevància Local les festes de Moros i Cristians de la Comunitat Valenciana.
Davant d’aquesta resposta, des de Festers es va recordar a la conselleria que la petició de declarar BIC estos dos actes era anterior a l’aprovació de l’ordre que declarava Bé immaterial de rellevància local les Festes de Moros i Cristians.
Finalment, des de la conselleria s’ha creat una comissió que és l’encarregada d’analitzar les peticions particulars que algunes poblacions havien cursat els últims anys, entre elles, Ontinyent. Al gener esta comissió va estudiar de nou els informes que en el seu dia Ontinyent va enviar i també va establir uns criteris per a la concessió de la declaració BIC. En el moment en què la Societat de Festers va ser coneixedora d’aquests nous criteris, sol·licità la col·laboració d’Alfred Bernabeu, cronista de la ciutat i que com a vicepresident el 2011 va ser l’encarregat de redactar l’informe de 2011, perquè actualitzara als nous criteris la documentació que en el seu dia es va presentar. Aquesta actualització està en la seua fase final i en breu s’espera que puga enviar-se de nou a la conselleria de Cultura, els tècnics han traslladat a la Societat de Festers el seu compromís de convocar la comissió de manera immediata a la recepció de la documentació actualitzada, de manera que el procés no torne a quedar estancat com va passar en la primera ocasió.
L’objectiu de la Societat de Festers, tant en la primera petició de l’any 2011 com en l’actualitat, és aconseguir la màxima protecció possible per a dos actes molt singulars de les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent, que entenen que mereixen un especial reconeixement.
Entre els nous requisits exigits per la Direcció General de Cultura i Patrimoni està que la petició siga avalada per altres institucions locals, associacions cíviques i culturals. Per això, des de la Societat de Festers han enviat cartes a diferents entitats locals en què sol·liciten l’adhesió a aquesta petició. En aquesta mateixa carta, des de Festers reiteren la importància de protegir per a futures generacions l’estructura de la Baixà i de les Ambaixades, unes celebracions que s’han conservat inalterables des del naixement de les Festes. De fet, la Baixà del Crist és continuadora de la tradició de la soldadesca de l’època foral, quan els soldats acompanyaven amb salves a la Puríssima en processó.