Valoració Festes 2017

Una vegada tancat el cicle moro-cristià d’aquest any 2017, des de la Junta de Govern de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia d’Ontinyent volem felicitar als Càrrecs Festers del 2017, representants, estaments públics, comparses i a tots els ciutadans pel magnífic desenvolupament de les Festes que hem compartit.

La participació ha estat en tot moment correcta i el progrés dels actes ordenats i sense incidents destacables. Tal és així que el dia de l’entrada es van complir els horaris de cadascuna de les entrades tancant la Comparsa Bucaneros a les 21.30h. (Tal com estava establert) i la Comparsa Moros Berberiscos a les 02.25, (20 minuts després del previst, a causa de les circumstàncies ocasionades per la caiguda d’un dels cavalls en el recorregut de l’entrada).

La resposta del públic, sempre positiva, ha donat xifres de rècord en els actes de les Entrades Cristiana i Mora.

Si de dades objectives parlem, cal destacar en aquest 2017 d’un repunt en la participació de festers en els actes, seguint la tendència seguida en aquests dos últims anys. Si l’any anterior eren 60 esquadres Cristianes i 99 Mores, en aquest han estat 67 en el bàndol cristià i 105 al moro. Pel que fa a les bandes de música i grups musicals han estat 80 les bandes i grups que han participat en les entrades, per bàndols han estat 35 bandes de música a l’entrada cristiana, i 45 en el bàndol moro. Un total de 3 bandes més respecte a l’any anterior i 8 Bandes de música més respecte a l’any 2014, així com 15 esquadres més de festers.

Temps que ha tardat a passar l’Entrada Cristiana per un punt: 2 hores i 30 minuts. Temps que ha tardat a passar l’Entrada Mora per un punt: 3 hores i 15 minuts.

Però la dada més significativa és que continua la tendència d’augment del nombre de festers, aquest 2017 ha estat el tercer any consecutiu en què el nombre de socis ha crescut considerablement en mes de 170 noves altes en socis majors de 14 anys (amb dret a eixir a l’Entrada). El que suma un total de 392 nous socis (respecte al 2014) des que l’equip de Jose Rafael Sanchis va assumir la gestió de la Societat de Festers. Es tracta un bon indicador per observar que es consolida un període de recuperació després de diversos exercicis on es veia reduïda la quantitat de festers.

Des de la Junta de Govern, som conscients que el públic disposa d’1 hora i 20 minuts (entre les dues entrades) per sopar, però en cap moment la solució passa per avançar l’entrada cristiana o bé retardar l’horari de l’entrada mora, doncs el temps en què transcorren les entrades per un punt determinat seria el mateix, donada la tendència en augment del nombre de festers. En qualsevol cas, les possibles solucions, naixeran del debat i les propostes produïdes en el si de la Junta de Govern.
Agrair també als cossos i forces de seguretat nacionals i locals que amb la seua presència i vigilància, ens han donat aquesta tranquil·litat i seguretat necessària perquè tots gaudirem de les Festes com cal. A més, expressar el nostre més sincer agraïment pel suport que l’Excelentisimo Ajuntament d’Ontinyent, ha brindat, en cadascuna de les activitats programades, de manera que valorem molt positivament l’esforç i el treball realitzat per tots els departaments implicats.

Un altre aspecte important que des de la Junta de Govern es vol destacar, és el dels actes d’arcabusseria. Aquestes festes han estat les primeres des de l’entrada en vigor del nou Reglament d’explosius, en concret la ITC 26, així com la derogacion de la Resolució de 1999.03.08 de Delegació de govern a la Comunitat Valenciana que quedava sense vigència, per el que es passava a exigir als participants en els actes d’arcabusseria la corresponent llicència d’armes d’avantcàrrega. Des de l’equip de Govern de la Societat de Festers, es van realitzar les gestions oportunes a través de diferents convenis de col·laboració perquè la tramitació d’aquestes llicències, suposés el mínim cost per al fester i tingués el mínim impacte en els tradicionals actes d’arcabusseria, a més de realitzar gestions amb la Delegació de Govern en la Comunitat Valenciana perquè s’autoritzara, com finalment va ocórrer, un segon repartiment de polvora per al mateix dilluns de les Ambaixades. Per tot això, des de la junta de govern es valora positivament aquestes gestions i el gran esforç realitzat per l’equip de govern, no només per tirar endavant els actes d’arcabusseria, sinó també per aconseguir un segon repartiment de pólvora. 

A més, aquestes Festes s’ha comptat amb la presència 8 corresponsals de mitjans de diversos països convidats, dins el treball per aconseguir la declaració d’Interès Turístic Internacional, ja que la difusió en mitjans de comunicació estrangers és un dels requisits necessaris per a això. Pel seguiment que, tant des de l’Ajuntament d’Ontinyent com des de l’equip de govern de la Societat de Festers s’aquesta realitzant, la delegació de periodistes internacionals presents a Ontinyent del 24 al 26 d’agost han procedit a difondre les festes arreu del món . Fotografies, vídeos, cròniques de ràdio i articles descobreixen els moros i cristians d’Ontinyent a milions de persones, una difusió que serà aprofitada en el marc dels treballs per aconseguir la declaració d’Interès Turístic Internacional de la Festa, i que des de la junta de govern es vol agrair la inestimable col·laboració de l’Ajuntament amb l’alcalde, Jorge Rodríguez, al capdavant per a la consecució d’aquest objectiu.

Sobretot, des de la Junta de Govern de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia es valora molt positivament l’esforç realitzat pels càrrecs i les seues comparses, ja que amb treball i amb enginy ens han presentat uns boatos que a tots ens han deixat fascinats i que han ajudat a que la gent una vegada més es deixi portar a un món d’il·lusió, d’alegria i de fantasia: el món dels nostres Moros i Cristians.

A partir d’ara la Societat de Festers inicia un nou cicle amb projectes que aniran encaminats a consolidar i reafirmar que les festes de Moros i Cristians de la nostra ciutat són un referent tant a la nostra comarca com a casa nostra i més si és possible, alçar el nostre nom a nivell internacional, que és un dels propòsits de les juntes que han estat al càrrec de la Societat de Festers i que mantindrem com a estendard durant el proper any.