Omeyas

Primer Tro

Isabel Martínez Chacón

Presidència

Eulalia Salmerón Callejas

Secretaria

Silvia Pomar Pérez

Tresoreria

Beatriz Vañó Vidal

Representant

Inmaculada Cócera Santamaría

Dades d'interés

La comparsa Omeyas va ser fundada després de les festes de 1970 per un grup de dèsset amics procedents dels Moros Espanyols que, junt amb d’altres amics, decideixen formar part de l’exèrcit Moro.

Quant a la vestimenta, l’actual gel·laba de gala es diferencia poc de la primitiva (1971), que va ser modificada dues vegades (1979 i 1990) perquè la tela es va esgotar. Segueix mostrant la sumptuositat de la dinastia que representa amb la combinació de verds i blaus i amb el majestuós daurat. El vestit es complementa amb una elegant capa blanca, un fes blau amb guarniments de pedreria i borla amb fil de fantasia, sabates grogues i una bossa confeccionada amb teixit jacquard. La vestimenta de diari consta de gel·laba fúcsia, barret de Fes, sabates blaves i la clàssica bossa de cuir.

La comparsa Omeyas ha ostentat en quatre ocasions la capitania de l’exèrcit Moro. El primer va ser Gonzalo Gramage Ferrero (1979); el segon, Rafael Iborra Irles (1990) i el tercer, Beatriz Alemany Sogues (2002), la primera dona que va exercir este càrrec en la host musulmana i el quart va exercir Maria Insa Úbeda (2014).

Components de la comparsa també han tingut la fortuna de recitar els versos de Cervino. En 1977 Miguel Sarrió Ferri i Vicente Andrés Donat foren el primer ambaixador i el primer banderer, respectivament. En 1996 Javier Riera Ayora (ambaixador) i Salvador Espí Perelló (banderer) representaren estos càrrecs. Finalment, en 2008, Ana Penadés Torró va ser l’ambaixadora i Lali Salmerón Callejas, la banderera.

Actualment la comparsa està formada aproximadament per uns cents components (adults i menuts), distribuïts en les següents penyes: Abderramán, Endavant, La Nostra Penya (fundadors), Llobens, Noranta-u, Perfil ,Va Bé i Al Pot.

Músiques per als Omeyas

· “Agustín Gandía”
(M.M. – 1989) D.J. Ferrero Silvage

 

· “El Omeya José Berenguer”
(M.M. – 1996) D.J. Ferrero Silvage

 

· “Beatriz Capitana Mora”
(M.M. – 2002) M.A. Sarrió Nadal

 

· “Al-Lali”
(M.M. – 2003) M.A. Sarrió Nadal

 

· “Wallada”
(M.M. – 2014) D.J. Ferrero Silvaje

 

· “Al-Muhraj”
(M.M. – 2019) S. Gómez i Soler