Asturs

Primer Tro

Salvador Garcia Fabra

Presidència

Xavier Bas Muñoz

Secretaria

Francisco Muñoz Galbis

Tresoreria

Vicent Gironés Cerdà

Representant

Gabriel Ferre Campos

Dades d'interés

Naix en 1983, participant en la Ofrena de flors a la Puríssima d’aquell any com a primer acte oficial, el que la converteix en la comparsa més jove de les festes. Formada a partir de la marxa de la Penya El Trabuc de la comparsa de Chanos, intentaren ressuscitar l’antiga comparsa dels Xurros. La Junta de Festes va desestimar la petició al·legant que no entrava dins del context històric de la festa.

Prengueren el nom d’Asturs en referència explícita a eixe poble del nord de la península Ibèrica i en especial per la figura de D. Pelayo i la batalla de Covadonga. El disseny original de la vestimenta de gala fou de Flor Azorín, la qual va patir 2 modificacions posteriors, els anys 2001 allargant la dalmàtica i el 2012 canviant el casc per una boina negra amb l’escut bordat.

Finalment, l’any 2022 s’aprova la nova vestimenta de gala mantenint l’essència de l’anterior però buscant un aire més guerrer, dissenyada esta vegada per Joan Vicent Martínez i Ballester (cronista oficial de la comparsa i reconegut dissenyador ontinyentí). Aquesta consta de malles negres, dalmàtica negra baix i peto blanc dalt, amb els castellets característics de la comparsa en falda i mànegues i rematats amb detalls daurats. Al pit apareix bordada la creu d’Astúries, i també duu bordats als muscles semblants a un cadenat. Finalment porten escut troquel·lat amb la creu d’Astúries a l’esquena, com a arma una destral i també punys, botes, bossa i cinturó de cuir negre.

La segona vestimenta és de color beix i negre el fons de la caputxa. Manté les mateixes botes, cinturó i bossa que la vestimenta de gala. En 2022 també s’ha canviat la creu que portaven al pit per la creu d’Astúries, en consonància amb la nova vestimenta de gala.

Músiques per als Asturs

· “Dama Astur”
(M.C..-1991) M.A. Sarrió Nadal

 

· “Astures d’Ontinyent”
(M.C. – 1995) M.A. Sarrió Nadal

 

· “Covadonga”
(Fanf. – 1995) E. Orquín Aleixandre

 

· “Veyos Astures”
(Fanf. – 2001) E. Orquín Aleixandre

 

· “José”
(Pd. – 2004) M.A. Sarrió Nadal”

 

· “Cándido, Capità Cristià”
(M.C. – 2007) D.J. Ferrero Silvage

 

· “Atac Astur”
(Fanf. – 2013) Raval Jussà

 

· “Gran Astur”
(M.C. – 2013) L. Belda Cerdá

 

· “Nuberus”
(M.C. – 2013) F. Sanchis Gandia

 

· “El Guardià”
(M.C. – 2013) S. Gómez i Soler

 

· “Frare i fester”
(M.C. – 2015) C. Ferri Reig

 

· “Arturo”
(Pd. – 2017) F. Martínez i Silvestre

 

· “Creu i victòria”
(M.C. – 2019) C. Ferri Reig

 

· “Avant Asturs, Avant”
(Pd. – 2019) M.A. Sarrió Nadal

 

· “Gil García de León”
(M.C. – 2023) J. Conejero – D. Gil