Pregonera Festes 2022

Susana Sanz Caballero

La Junta de Govern de la Societat de Festers, a proposta del seu president, ha designat com a Pregonera per a les festes de Moros i Cristians de 2022 la catedràtica de Dret Internacional Públic de la Universitat CEU Cardenal Herrera de València, Susana Sanz Caballero. Susana Sanz, va estar designada pel Ministeri de Justícia jutge “ad hoc” del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg. Llicenciada en Dret per la Universitat de València, Doctora en Dret per la Universitat Jaume I de Castelló, Màsters en Estudis Avançats en Ciències Socials de l’Institut Juan March d’Estudis i Investigacions (1992-1993), Diplomada per l’Institut Internacional de Drets Humans de Estrasburg (1994). La catedràtica Susana Sanz Caballero, que imparteix docència als Graus en Dret i Ciències Polítiques de la CEU UCH, és titular de la Càtedra Jean Monnet, concedida per la Comissió Europea i dedicada a “El futur d’Europa: la Unió dels valors i dels Drets Humans”. Esta és la seua segona Càtedra Jean Monnet, després de l’obtinguda el 2004 en matèria d’integració europea. Sanz és també membre experta de la Comissió Europea per al LifeLong Learning Programme, que agrupa els programes patrocinats per la UE en el marc de la ciència, l’educació i la cultura, com ara Erasmus, Jean Monnet o Leonardo. És, a més, experta de l’European Executive Research Agency. Diplomada per l’Institut International des Droits de l’Homme (IIDH)-Fondation René Cassin, Susana Sanz és actualment vicepresidenta de l’Association des Amis de l’IIDH, amb seu a Estrasburg. Entre els reconeixements rebuts per la jurista valenciana, destaca el Premi de l’Acadèmia de Drets Humans de l’American University, a Washington, i el Premi Ángel Herrera a la millor tasca investigadora. Com a investigadora principal del Grup “CEDRI-Protecció internacional dels drets humans” a la CEU UCH, la trajectòria investigadora de Susana Sanz se centra en l’anàlisi de la protecció dels drets fonamentals en diferents esferes, com els conflictes armats i la infància, i en el dret internacional humanitari. Ha estat una de les investigadores participants al Projecte europeu ATLAS, per a la protecció de drets en conflictes armats, participat en l’elaboració de la guia de bones pràctiques per a alts comandaments de la política exterior i el codi de conducta dels soldats. En els darrers anys, Susana Sanz ha pronunciat el discurs d’obertura del Tribunal Suprem d’Hongria, el 2016; ha format jutges, fiscals i advocats en matèria de Drets Humans com a assessora de la UE a països com Brasil i Perú; i ha estat convidada per la Comissió Europea a la trobada de 50 experts a Tunísia per analitzar la situació dels menors que arriben sols a Europa i les polítiques d’asil i refugi de la Unió. Autora de més de 90 articles científics i publicacions, entre la seua obra més recent destaca la seua participació com a coautora al llibre ‘The future of Europe’, editat per catedràtics de les Universitats de Lisboa i Ginebra. Este volum ha estat recentment presentat al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i ha rebut la felicitació del president francès Emmanuel Macron. Néta de Joaquín Sanz Aura, a qui el mestre Jose Mª Ferrero dedicaria la seua marxa mora més internacional, filla de Joaquín Sanz Cardenal, fester Kabila, Susana va formar part de les Festes de Moros i Cristians fins que va complir els 12 anys. Va ser dama d’honor de la cort durant el regnat de la seva germana Natacha el 1985, any en què el seu pare va estar també Primer Tro de la comparsa Kabilas. És néta, filla, neboda, i cosina de Kabilas.