Suspensió Festes 2020

Sempre considerant que el més important és i continuarà sent afrontar i superar la dolorosa crisi sanitària que estem patint, des de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia d’Ontinyent s’han estat seguint una sèrie d’actuacions que es van manifestar al comunicat que es va emetre el passat 8 d’abril de 2020 prèvia consulta als membres de la Junta de Govern que representen a les 24 comparses, i en la que el 90% van estar d’acord amb que en aquell moment era convenient esperar per a prendre qualsevol tipus de decisió respecte a les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent en honor al Santíssim Crist de l’Agonia de l’any 2020.

Al llarg de les últimes setmanes l’equip de govern de la Societat de Festers, i en especial el seu president, han mantés l’ànim i l’esperança en que la situació millorara, i com a conseqüència en que la celebració de les Festes fóra possible. Motivats per la possibilitat de mantindre la tradició, la història, el sentiment, la il·lusió i la convivència festera de tots els ontinyentins i ontinyentines, formen part o no de les comparses. I al mateix temps sense deixar de pensar també en el vessant artístic i econòmic de les Festes: hostaleria i comerços, bandes de música, ballets, carrossers, professionals de la fotografia i l’audiovisual, dissenys i confeccions, estilistes de maquillatge, empreses d’espectacles, empreses de lloguer de vestits de moros i cristians… Activitats fonamentals per a la Festa que, al mateix temps que moltes altres, travessen una molt mala situació que pot esdevindre més complicada encara per a este sector tan important en la nostra estimada ciutat, ja que a Ontinyent exportem Festa de Moros i Cristians per tot arreu. Com a mostra, cal fer menció que professionals del sector van emetre un comunicat conjunt per a demanar prudència a les diverses localitats que celebren Festes de Moros i Cristians, per tal que abans de prendre precipitadament qualsevol tipus de decisió es tingueren en consideració, per descomptat sempre prioritzant la salut de les persones, les grans pèrdues econòmiques que es podrien produir i els molts llocs de treball que corren risc.

Però malauradament el desenvolupament d’esta crisi sanitària, al mateix temps que econòmica i social, ha estat nefast. Finals del mes d’abril va ser la data límit aproximada que ens vam marcar per tal de plantejar decisions al respecte, i a data de 26 d’abril de 2020, en la qual es va reunir telemàticament la Junta de Govern i es va acordar la decisió que seguidament ha estat referendada per les comparses (com més avant es detalla en este comunicat), l’escenari que se’ns presentava no era gens optimista. S’acabava d’ampliar novament l’estat d’alarma, el Govern estatal no havia definit encara com es produiria la desescalada de les mesures adoptades, i les decisions al respecte podrien ser reversibles i estarien marcades per la incertesa. A més, el contacte continu que el president d’esta Societat ha mantés amb l’Ajuntament d’Ontinyent, amb diferents Conselleries i amb Delegació del Govern ens feia arribar informacions gens esperançadores respecte a la concentració de persones, tant a curt com a mig termini. A data de hui, 30 d’abril de 2020, han passat dos dies des de la presentació de l’anomenat “Pla per a la transició cap a una nova normalitat”, i si bé hem pres un lleuger respir degut a que ja coneixem com seran les estratègies que se seguiran per a la tan esperada desescalada, l’escenari pel que respecta a la celebració de les nostres Festes no ha canviat en absolut. Una vegada arribada la “nova normalitat”, i fins que es trobe un remei definitiu a esta pandèmia, les inevitables mesures de distanciament social farien impossible, tal i com teníem previst, la concentració de persones que suposa un esdeveniment tan participatiu i fervorós com són les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent en honor al Santíssim Crist de l’Agonia, i per tant la seua celebració tal i com les coneixem. A més, la incertesa continuarà formant part intrínseca del procés que ens espera, ja que dependrà dels resultats que vagen obtenint-se en l’evolució de la crisi epidèmica. I per descomptat, en cap moment hem deixat ni deixarem de considerar el duríssim vessant emocional d’esta tristíssima situació, que està provocant desenes de milers de contagis i defuncions.

Les nostres Festes de Moros i Cristians en honor al nostre Morenet, considerades d’Interés Turístic Nacional i amb projecció internacional, mereixen ser celebrades amb les màximes garanties i en tot el seu goig i esplendor; de la mateixa forma, també mereixen ser respectats els seus procediments de decisió. Així que durant estes últimes setmanes i tenint en compte també el pitjor dels escenaris, hem estat estudiant quina seria la via conforme a dret per tal de suspendre la celebració de les nostres Festes, ja que el Reglament de la Societat de Festers no faculta ni al seu president, ni al seu equip de govern, ni a la Junta de Govern d’esta Societat per a prendre una decisió tan excepcional com seria la suspensió fins l’any vinent. Així que ens hem acollit a l’Article 26 del Reglament de la Societat de Festers, que estipula que “La variació de les dates establides s’efectuarà per acord de la Junta de Govern de la Societat de Festers, pres per majoria de dos terços dels assistents, i referendat amb posterioritat pel vuitanta per cent de les comparses en consulta que es realitzarà obligatòriament”.

Per tot açò, el passat 26 d’abril de 2020 es va reunir en sessió realitzada telemàticament la Junta de Govern de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia, on estan representades les 24 comparses, amb l’objectiu de fer una reflexió conjunta i sense precedents al voltant de la suspensió fins el proper any de les nostres Festes de 2020 (mantenint-se per a les Festes de 2021 tant els càrrecs i primers tro com l’ordre de les comparses d’enguany). Per unanimitat de la Junta de Govern es va prendre el següent acord, que seguidament i fins a data d’ahir ha estat referendat per unanimitat de les 24 comparses en consulta obligatòria als seus membres:

Queda suspesa la celebració de les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent en honor al Santíssim Crist de l’Agonia de l’any 2020, fins l’any 2021 en les seues dates habituals, mantenint-se per a les properes Festes l’ordre de les comparses i els càrrecs i primers tro de 2020, que seran de nou efectius a partir de l’1 de març de 2021.

D’esta forma, es comunica de manera pública i oficial esta decisió definitiva, i es dóna per finalitzat un procés intern fruit d’una profunda estima a les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent en honor al Santíssim Crist de l’Agonia, procés que ha vetlat en tot moment pel respecte rigorós als procediments de decisió establerts i que s’ha efectuat amb la responsabilitat que exigeix l’excepcional situació que estem patint. Arribat el moment, de ben segur que els càrrecs i primers tro, tots els festers i les festeres, i tota la ciutat d’Ontinyent reprendrem amb més força i il·lusió si cap les nostres estimades Festes, units i unides muscle a muscle.

Sense més, no volem deixar de mostrar de nou el nostre suport i profund agraïment per la gran tasca que estan realitzant tot el personal sanitari, forces i cossos de seguretat, personal de neteja, transportistes, personal d’establiments comercials i totes aquelles persones que realitzen qualsevol tipus d’activitat per tal de garantir l’atenció i l’abastiment de la població. I de la mateixa forma enviem tots els nostres ànims així com les més sentides condolences a totes les persones afectades per esta terrible pandèmia.

Ontinyent, 30 d’abril de 2020