La problemàtica de la pólvora es tractarà a les Corts i a la Diputació de València

El passat dilluns 29 de juliol, el president de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia d’Ontinyent, Vicent Pla i el seu vicepresident, Javier Ureña, es van reunir amb Felipe Carrasco, diputat autonòmic en les Corts Valencianes, i Joan Sanchis, diputat de la Vall d’Albaida en la Diputació de València, per tal de traslladar-los la problemàtica sobre el repartiment, emmagatzematge i ús de la pólvora durant els actes festers, així com demanar-los la defensa dels interessos de la Festa en les institucions valencianes. Els dos representants polítics van donar suport a les demandes de la institució, i traslladaran aquestes a les diferents cambres.

El passat 1 de gener entrava en vigor el reglament d’explosius, la Instrucció Tècnica Complementària número 26, que fa referència a les manifestacions festives amb ús d’armes d’avantcàrrega. Abans, a finals de l’any passat, la Societat de Festers d’Ontinyent havia presentat una moció a l’Ajuntament de la ciutat per demanar el suport a totes les actuacions de les diferents societats festeres, com la disparada de trabucs, perquè és una tradició que, segons considera la institució, “hauria de ser protegida”.

Al mati del passat dilluns, en el marc d’aquesta reunió amb Carrasco i Sanchis, se’ls va demanar que presenten una moció per tal de modificar el text de dita Instrucció Tècnica Complementària número 26. La intenció és obtindre una ampliació raonable de la tinença de la pólvora, que s’emmagatzeme per part dels participant actius durant un període màxim que va entre els tres dies previs a l’inici de les Festes i l’inici de l’últim acte d’arcabusseria. En l’actualitat, la normativa marca 72 hores si són menys de 500 participants actius, i 96 hores si en són més. Igualment, se sol·licita que es permeta que el traspàs de la pólvora es realitze en els mateixos domicilis particulars en compte de fer-ho en el lloc de repartiment, per evitar l’acumulació d’una gran quantitat de pólvora en un únic emplaçament. De la mateixa manera, es demana al Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme que establisca les condicions necessàries per tal de garantir la lliure concurrència del número suficient d’empreses que puguen assumir la fabricació, l’emmagatzematge i distribució de la pólvora, de tal manera que els preus siguen els desitjables en un règim de competència oberta i ordenada.

Vicent Pla, president de la Societat de Festers d’Ontinyent: “El que volem és una solució al problema de la pólvora. Pense que tenim la sort de tindre dos representants d’Ontinyent i la Vall d’Albaida en dos de les institucions més importants de la Comunitat Valenciana, com la Diputació i les Corts, i volem que traslladen la nostra veu com a representants públics. Demanem que es revise el reglament d’explosius i fonamentalment els tres punts: el tema del traspàs, el tema de les 72 hores o 92 hores, que no siga per número de participants actius, i afavorir que les empreses puguen comercialitzar la pólvora“.

Felipe Carrasco, diputat autonòmic en les Corts Valencianes: “Hem escoltat les necessitats que la festa de Moros i Cristians d’Ontinyent té en relació amb la distribució i l’emmagatzematge de la pólvora per als actes que necessiten durant les festes. Des del grup parlamentari popular en les Corts estem encantats de col·laborar per tal de buscar solucions que facen més fàcil l’accés i la distribució d’eixa pólvora per als festers d’Ontinyent, i que vaja a modificar l’actual llei restrictiva de 2017 que el que està fent, i així es veu en els últims anys, és que amb aquestes restriccions els festers tenen més difícil l’accés a la pólvora. Fins i tot hi ha un augment, any a any, del preu de la pólvora. Per eixa raó, anem a mantindre una reunió amb el nostre diputat autonòmic del grup popular a les Corts Valencianes per tal d’estudiar la possibilitat de fer alguna acció parlamentària des de les Corts, tendent a poder modificar o instar al govern de la nació a adaptar eixes normatives, per tal que, mantenint la seguretat, que és el primer, es puga fer més accessible l’ús i la tinença de la pólvora en els dies de festes, per part dels festers i així facilitar la tasca de la Societat de Festers“.

Joan Sanchis, diputat per la Vall d’Albaida a la Diputació de València: “Com a diputat en la Diputació representant tant de la Vall d Albaida com d’Ontinyent, estarem al 100% al costat d la Societat de Festers. Donem suport a totes les demandes que ens ha plantejat el seu president, i ens posem al servici de la institució per defensar els seus interessos“.