Premi Cervino 2018

Alfred Bernabeu i Sanchis, va nàixer a Ontinyent el dia 30 de maig de 1959. Fill del cronista oficial de la ciutat Alfredo Bernabeu i de Pepita Sanchis. És llicenciat en Geografia e Historia per la Universitat Literària de València, doctor en Historia i catedràtic de valencià. És l’actual Cronista Oficial de la ciutat d’Ontinyent, membre de la Junta de Govern de l’Associació de Cronistes del Antic Regne de València, secretari de la Associació Cultural La Nostra Terra i vicepresident institucional per l’Ajuntament d’Ontinyent del Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida.

Des de el seu naixement va formar part de la comparsa Kábilas, fins que al ser son pare un dels fundadors de la comparsa Mudéjares l’any 1975, passa a formar part de la mateixa. En 1983 s’apunta amb els seus amics a la comparsa Saudites, de la que va ser secretari en l’any 2001, i vocal en diverses juntes. En l’any 2016 torna als Mudéjares, comparsa a la qual pertany en l’actualitat dins la penya Otilio.

L’any 2002 forma part com a vocal de cultura del president de la Junta de Govern de la Societat de Festers presidida per Vicent Palop, càrrec que ocupa fins al 2007. De l’any 2008 al any 2011 és nomenat pel president Rafael Ferrero, vicepresident de la Societat de Festers.

Va ser Pregoner de les Festes de Moros i Cristians l’any 2007. Director del programa de festes de Moros i Cristians des de l’any 2002 fins l’any 2011 i assessor lingüístic i cultural de la Societat de Festers durant eixos anys. Coautor i codirector del llibre Memòria Gràfica de la Festa de Moros i Cristians d’Ontinyent: 1860-2010, editat l’any 2011.

Va realitzar l’informe per sol·licitar la declaració de BIC de la Baixa del Crist l’any 2011. Aquest any ha realitzat un nou informe per reafirmar la declaració, i també per al BIC de les Ambaixades.

Ha escrit els llibres Camperols, menestrals i privilegiats. Ontinyent 1735-1802, en l’any 1985; Ontinyent, Vila Reial de les Germanies a la Nova Planta, en 1992; Història Bàsica d’Ontinyent, en 1995; i, Conèixer Ontinyent, en l’any 2007. Així mateix ha escrit en nombroses revistes i publicacions, destacant el nostre Llibre de Festes de Moros i Cristians, o la columna setmanal en el periòdic Loclar i la que escriu tots els mesos en el diari Levante.

Ha estat Pregoner de la Setmana Santa d’Ontinyent en 2008 i Pregoner de les Festes de la Puríssima en l’any 2017.

Amb els seus escrits, conferencies i ponències Alfred Bernabeu ha estat ambaixador de la festa de Moros i Cristians d’Ontinyent, no sols al seu poble, sinó també en totes aquelles institucions de les que forma part tant a València, com a la Comunitat Valenciana i la Vall d’Albaida.

Alfred Bernabeu sempre ha posat en valor la figura de Cervino, de qui ha escrit articles i donat conferencies sobre la seua persona. A este respecte va ser el encarregat per part de l’Ajuntament d’Ontinyent d’elaborar i llegir el informe sobre Joaquín José Cervino i Ferrero que acompanyava l’expedient d’instrucció del nomenament com a fill adoptiu de la ciutat.