Reunió Consellera Sanitat

El president de la Societat de Festes, conjuntament amb representants de les festes de Moros i Cristians d’Alcoi, Villena i Elda, van mantenir una reunió telemàtica amb la consellera de Sanitat de la Generalitat, Ana Barceló, en la qual es va analitzar l’actual situació i la possible previsió de cara a la celebració de les festes.

Segons detalla Vicent Pla Vaello, la consellera els va comentar que la «situació és complicada» tot i que la Comunitat Valenciana «està millor que altres comunitats» i els va detallar que «mentre la situació no millore no hi haurà festes», cosa de la que tant el president de la Societat de Festers com la resta de representants festers ja eren conscients, però que alhora remarca la importància de «mantenir la il·lusió».

La consellera va manifestar en diverses ocasions que els Moros i Cristians són molt més responsables que altres festes, tal vegada perquè tenim una cultura molt clara de com són i com es participa en elles, per això tenim molt clar com les celebrem, com les hem de celebrar i que es el que ocorre si fem un efecte crida.

Som una Festa de carrer, de concentració de molta gent, de tràfec i d’activitat continua, on els carrers en els que celebrem la Festa no són sempre lo suficientment amples.

Som una Festa d’atracció no sols de visitants de poblacions veïnes sinó d’altres parts del territori nacional, que venen a visitar-nos i es concentren en voreres per a gaudir de l’espectacle que hem preparat. Tampoc podem ficar fronteres a una festa tan important com la nostra, no podem prohibir a ningú que vinga a vorer la nostra festa, o limitar als propis socis la seua participació en els actes.

D’altra banda, les goticules que es produeixen pels instruments de vent de les bandes de música i que es queden en suspensió durant un temps, com també ocorre amb els cors, són elements de contagi que cal evitar. I la nostra festa no es pot celebrar sense un element imprescindible com és la música.

Per la nostra banda, li vam manifestar que tots som lo suficientment conscients, responsables i prudents i molt al nostre pesar no veiem una festa on s’ha de desfilar amb mascareta.

La consellera ens va manifestar en reiterades ocasiones que ni ella ni nosaltres podíem generar expectatives que difícilment es puguem complir, perquè si apleguen les cancel·lacions i s’haja realitzat una inversió el disgust i la desil·lusió és major.

Es preveu que «després de Nadal ens tornem a reunir», explica el president, que afegeix que «en aquest moment potser ja puguem prendre alguna decisió».

Finalment, en la reunió mantinguda es va fer especial èmfasi en la necessària «responsabilitat individual» per evitar brots que poguessin provocar un problema major per Covid-19 a la Comunitat Valenciana, per la qual cosa es apel·la a el compliment de les mesures, entre les quals destaca evitar reunions socials d’un gran nombre de persones i de festes.